Prasa Sandomierza — tradycje i współczesność. Zarys problematyki - Krasińska, Izabela; Sławiński, Piotr (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Poruszane w artykule kwestie dotyczą czasopism związanych treścią lub miejscem wydania z Sandomierzem. Zasięg chronologiczny rozpoczyna się datą ukazania się w 1816 roku pierwszego periodyku, a kończy na czasach obecnych. Zasięg językowy, oprócz języka polskiego, obejmuje periodyki wydawane w języku łacińskim, niemieckim, angielskim, rosyjskim i niderlandzkim. Jak udało się ustalić do tej pory w Sandomierzu edytowanych było ok. 230 tytułów o różnorodnej problematyce.