Naukowa spuścizna Jerzego Leonarda Myślińskiego (studium bibliometryczne) - Kolasa, Władysław Marek (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Artykuł zawiera analizę bibliometryczną i zwięzły przegląd dorobku Jerzego Myślińskiego (1934–2022). Ustalono, że w okresie 1957–2015 autor opublikował 287 publikacji, w tym 25 monografii i 30 rozpraw zamieszczonych w pracach zbiorowych, oraz 232 artykuły i recenzje. Analizę ewolucji zainteresowań prof. Myślińskiego przeprowadzono w rozbiciu dorobku na 12 grup tematycznych (obejmujących poszczególne okresy historii prasy, dzieje radia i telewizji, historię polityczną, dydaktykę historii oraz naukoznawstwo). Z analiz wynika, że najwięcej uwagi autor poświęcił badaniu historii mediów (81% ogółu publikacji). Największym polem badawczym i zarazem przedmiotem doktoratu, habilitacji oraz większości osiągnięć profesorskich były dzieje prasy polskiej w okresie popowstaniowym 1864–1918 (27,9% ogółu publikacji). Wypracował także liczący się dorobek w pięciu innych obszarach, odejmujących badania dziejów: prasy polskiej okresu PRL (10,8%), prasy okresu wojny i okupacji 1939–1945 (7,3%), prasy polskiej za granicą (3,5%), radiofonii i telewizji (5,2%) oraz publikacje na temat ogólnej historii prasy (19,5%). Innymi tematami interesował się zdecydowanie rzadziej (m.in. historia polityczna — 4,2%, dydaktyka historii — 3,1%). Analiza cytowań przekonuje, że Jerzy Myśliński był jednym z najwyżej cytowanych historyków prasy polskiej w latach 1960–2010.