Jaki powinien być park w Żelazowej Woli? Wokół dyskusji zawartej w prasie międzywojennej - Ceglarek , Michał (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
W artykule zaprezentowany został dyskurs, jaki miał miejsce w prasie polskiej okresu międzywojennego, na temat nowo powstałego parku w miejscu urodzenia Fryderyka Chopina — Żelazowej Woli. Zrealizowana przez Franciszka Krzywdę-Polkowskiego koncepcja nowoczesnego parku wywołała szereg licznych wypowiedzi i komentarzy wielu ówczesnych przedstawicieli świata kultury. W wyniku kwerendy ustalono, iż zagadnienie to było podnoszone przede wszystkim na łamach periodyków literackich oraz informacyjnych (tygodników i dzienników). Zebrany materiał został poddany analizie, która pozwoliła autorowi skonstruować przestrzeń narracji, obejmującą zarówno zwolenników, jak i przeciwników koncepcji Franciszka Krzywdy-Polkowskiego.