Edmunda Naganowskiego korespondencje prasowe z Anglii (1879–1903) - Budrewicz, Aleksandra (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2024)
Artykuł dotyczy korespondencji z Anglii pisanych przez Edmunda Naganowskiego w latach 1879–1903 i publikowanych w prasie w Warszawie, Krakowie i Lwowie. Teksty te dotyczyły kwestii z życia literackiego i kulturalnego, a także polityki i obyczajów angielskich. Naganowski pisał o najważniejszych pisa-rzach brytyjskich drugiej połowy XIX wieku. Wielka Brytania fascynowała pisarza, ale umiał też pisać o niej krytycznie.