Recepcja twórczości Virginii Woolf w międzywojennej prasie w Polsce - Pająk, Paulina; Cybulska, Kamila (Rocznik Historii Prasy Polskiej, 2023)
Artykuł ukazuje szeroką recepcję twórczości Virginii Woolf w międzywojennej prasie w Polsce. Na podstawie ponad stu materiałów prasowych, omówiono wybrane tytuły prasowe i mediatorów kulturowych, którzy odegrali kluczową rolę w tym procesie, przyczyniając się do transferu modernizmu i rozwoju kultury czytelniczej. Artykuł analizuje odmienne strategie interpretacji i transferu kulturowego rozwijane pod wpływem centrów kulturowych i transnarodowych sieci modernistycznych.